Operatieverslag

Hartmann procedure

Time Out Procedure. Rugligging. Antibiotica prophylaxis (cefuroxim 1.500 mg IV & metronidazol 500 mg IV). Desinfectie en steriel afdekken van regio abdominalis. Mediane laparotomie van symphyse tot boven de navel. Inspectie en palpatie van de intra-abdominale ruimte; de volgende bevindingen worden beschreven:......

Paracolisch links wordt het laterale peritoneum geincideerd. Craniaalwaarts, richt milthoek, en caudaalwaarts, richting omslagplooi, wordt het laterale peritoneum (line of Toldt) diathermisch geincideerd. Hierna wordt het sigmoid en colon descendens stomp gemedialiseerd. Vervolgens skeleteren van het mesosigmoideum (met een seal-device of ligeren) en een deel van het mesocolon van het colon descendens, zodat er voldoende ruimte is om de afwijking te reseceren (niet-oncologische ingreep) en het colon ascendens spanningsloos via de linker fossa iliaca, als een eindstandig stoma, naar buiten te leiden. Op deze wijze wordt de a. sigmoidea geligeerd met Vicryl 0, echter de a. colica sinistra wordt gespaard. De linker ureter wordt geidentificeerd, geteugeld en gespaard. Doornemen van het rectosigmoid, vlak onder de afwijking, met een lineaire stapler. Indien er plannen zijn om te zijner tijd continuiteit te herstellen kan deze stomp eenvoudig met een Proleen hechting aan de blaas of ventrale buikwand worden gemarkeerd zodat die in een tweede tempus gemakkelijk is terug te vinden. Vervolgens wordt het colon descendens doorgenomen met een lineaire stapler, juist craniaal van de sigmoidafwijking en distaal van de a. colica sinistra. Verwijderen preparaat voor histopathologisch onderzoek (mag op formaldehyde). Haemostase.

Aanleggen AP (anus prenaturalis): creëren van een opening links onder en naast de navel ter hoogte van de musculus rectus abd.. Plaatsen van een Kocherse klem op de huid en cirkelvormige diathermosche excisie van de huid (diameter 3 cm). Diathermisch verwijderen van het subcutane weefsel en kruisvormige incisie van de voorste rectusschede waarna de rectusspieren stomp in de lengte worden gespleten. Openen van het achterste fascieperitoneumblad. Mobiliseren van het aanvoerend sigmoid en naar spanningsloos naar buiten. Fixatie van het peritoneum aan de darmwand seromusculair waarna de kruisvormige geincideerde voorste rectusfascie eveneens met 3.0 Vicryl seromusculair aan de darm wordt gefixeerd. Alvorens de darm te openen wordt de voorste rectusschede van de mediane laparotomiewond doorlopend gesloten met een tweetal PDS no. 1 hechtingen Sluiten van de huid met agraves. Daarna wordt de staplerrand van het colon descendens met mes afgesneden en vervolgens met geknoopt Vicryl 3.0 everterend in zijn volle dikte aan de huid gefixeerd. Aan het eind van de procedure wordt de huid ontvet en wordt een A.P.-zakje geplakt.

Bron

Persoonlijk ervaring Dr T.A. DrixlerLinkedIN page of T.A. Drixler, MD, PhD.

Laatste update: 11-12-2016