Home > Operatieprocedures > Operatieverslagen > Gastro-intestinale chirurgie >

Oesophagusresectie met buismaagreconstructie

Operatieverslag

Oesophagusresectie met buismaagreconstructie

Time Out Procedure. Antibiotica prophylaxis (eenmalige IV bolus cefuroxim 1.500 mg IV & metronidazol 500 mg IV). Narcose, desinfecteren en steriel afdekken. Mediane bovenbuikslaparotomie, verlengd tot onder de navel. Openen van de intraperitoneale holte. Inspectie en palpatie van het abdomen levert wel/geen aanwijzingen op voor metastasen op afstand. Wel/geen aanwijzingen voor lokale lymfekliermetastasen. Tumor is palpabel in de cardia met doorgroei naar craniaal. De maag is verder vrij van tumor. Besloten wordt tot het verrichten van een in opzet curatieve transhiatale oesofaguscardiaresectie met buismaagreconstructie.

Hiertoe wordt allereerst de distale oesofagus en proximale maag vrijgelegd, nadat de linker leverkwab is gemobiliseerd en terzijde wordt gehouden met de Omnitract. Teugelen van de distale oesofagus. Openen van het omentum minus naar distaal. Vervolgens mobiliseren van de maag met sparen van de a. gastro-epiploica.. Doornemen van de vasa brevia. Sparen van de milt. Vervolgens via de bursa omentalis opzoeken van de a. en v. gastrica sinistra, die selectief worden onderbonden. Vervolgens wordt dan naar proximaal verder vrijgeprepareerd, waarbij uiteindelijk de hele maag met distale oesofagus, inclusief de tumor, vrij ligt van de omgeving. Er is wel/geen ingroei van de tumor in de omgevende weefsels. Vervolgens wordt met de GIA een buismaag gecreëerd op gebruikelijke wijze. Deze wordt zekerheidshalve overhecht met PDS 3.0.

Vervolgens wordt dan het operatiegebied verlegd naar de hals. Hoofd naar links gedraaid en in retroflexie. Incisie langs de m. sternocleidomastoideus. Opsporen van de oesofagus met sparen en identificatie van de a. carotis. Teugelen van de proximale oesofagus. Vervolgens wordt dan een voerdraad met stripper opgevoerd van craniaal naar caudaal. Vervolgens wordt de oesofagus van craniaal naar caudaal gestript en verwijderd. Er treedt wel/geen perforatie op. Er treedt wel/geen bloeding op. Het preparaat wordt opgestuurd voor histopathologisch onderzoek. Vervolgens wordt de buismaag opgehaald, nadat we ons ervan vergewist hebben dat beide pleurae intact zijn. De neo-slokdarm is van goede vitaliteit en van voldoende lengte. Besloten wordt een manuele end-to-end anastomose gelegd met voortlopend PDS 3.0. De maagsonde wordt als stent opgevoerd richting de pylorus. Haemostase. Sluiten van de huid in de hals met Monocryl 3.0 intracutaan. We brengen een jejunumfistel aan op gebruikelijke wijze, waarna we vervolgens de buik ook sluiten middels een PDS-loop voor de voorste rectusschede fascie. Sluiten van de voorste rectusschede met een PDS loop en de huid met Vicryl Rapide® 3.0 intracutaan.

Bron

Persoonlijk ervaring Dr T.A. DrixlerLinkedIN page of T.A. Drixler, MD, PhD.

Laatste update: 11-12-2016