Home > Ziektebeelden > Oncologie > Urologie >

Blaascarcinoom

Inleiding

Blaascarcinoom is een relatief veelvoorkomende vorm van kanker met wereldwijd meer dan ca 300.000 nieuwe patiënten per jaar. In Nederland wordt jaarlijks bij ca. 4600 mensen deze diagnose gesteld. Blaascarcinoom is daarmee de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en de achtste bij vrouwen. Blaascarcinoom wordt vooral bij mensen ouder dan 60 jaar vastgesteld en komt vier maal zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Bij een tumor van de blaaswand wordt onderscheid gemaakt tussen een niet-spierinvasief (ongeveer 70 % van de gevallen) en een spierinvasief groeiende blaastumor. Een spierinvasief groeiende tumor bevindt zich zowel in het blaasslijmvlies als in de blaasspier. Een oppervlakkig groeiende tumor bevindt zich alleen in het blaasslijmvlies, maar kan bij een niet tijdige behandeling doorgroeien in de blaasspier.

Histologisch wordt het blaascarcinoom onderverdeeld in 3 types:

  • urotheelcarcinoom (overgangsepitheelcelcarcinoom) met papillaire of niet-papillaire bouw (90%)
  • plaveiselcelcarcinoom ( 8%)
  • adenocarcinoom (2%)

 

De behandeling van het blaascarcinoom kan aanzienlijk variëren veelal door het ontbreken van goed uitgevoerd onderzoek van de diverse behandelingsmogelijkheden. Een landelijke richtlijn zou de professionals ondersteuning kunnen leveren om kwalitatief goede zorg te kunnen verlenen.

Voor het blaascarcinoom bestond in Nederland nog geen landelijke richtlijn. De blaascarcinoom richtlijnen van de European Association of Urology werden gebruikt ter ondersteuning van de klinische praktijk. De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft daarom het initiatief genomen een multidisciplinaire, evidence-based richtlijn te ontwikkelen voor het blaascarcinoom. De richtlijn is ontwikkeld voor het subtype urotheelcarcinoom (UC), welke 90% van alle blaascarcinomen omvat. De EAU richtlijnen hebben voor deze Nederlandse richtlijn als leidraad gefungeerd. Hiertoe zijn knelpunten uit de EAU richtlijnen geïnventariseerd en, na een landelijke knelpunteninventarisatie, als uitgangsvragen volgens de evidence-based medicine methodiek beantwoord. De onderwerpen die niet in de uitgangsvragen behandeld zijn, zijn vertaald uit de EAU richtlijnen.

Richtlijn Blaascarcinoom

Bron

www.oncoline.nl

Laatste update: 16-09-2011